/* */

Breinwave @ Silicon Valley

inspiratie reis 2017 dag 3

Dag 3

Vroeg op vandaag. We vertrekken om 07.30 met de bus vanuit San Francisco naar het hart van Silicon Valley om daar een bezoek te brengen aan een wereldwijde speler op het gebied van datacenters: Equinix. Dit bedrijf, dat zich positioneert als het fysieke hart van het internet, onderscheidt zich een concurrerende wereld door haar aanpak waarbij zij haar klanten, indien gewenst, direct op elkaar kan aansluiten. Het succes van Equinix versterkt zich dan ook door de sterke groei die zij doormaakt en in staat is om dit meer en meer voor en tussen klanten te organiseren. Het bezoek hebben we afgesloten met een rondleiding door een eerste en laatste generatie datacenter, waarbij vooral de aandacht voor security, performance en het maatwerk dat Equinix klanten kan bieden, ons is bijgebleven.

Na de lunch zijn we doorgereden naar een van ’s werelds grootste start-up accelerators Plug and Play Tech Center. Zo is Plug and Play één van de eerste investeerders in Google geweest en ook bedrijven als Dropbox en PayPal zijn bij deze accelerator begonnen.

Tijdens dit bezoek hebben we een afspraak met Hicham Sabir van Philips die een aantal jaren terug de opdracht vanuit Philips kreeg om te ontdekken wat Silicon Valley Philips zou kunnen brengen. Maar waar te beginnen? Hicham gaf ons een prachtig inkijkje in hoe het hier werkt en georganiseerd is. Partijen als Plug and Play brengen per industrie potentiele investeerders aan interessante startups. Deze investeringen starten soms met relatief kleine investeringen maar kunnen in volgende rondes oplopen tot serieus grote bedragen van tientallen miljoenen. Plug and Play begeleid start ups hierin gedurende dit gehele proces tot aan het moment van een mogelijke exit waarbij de startup wordt overgenomen. Wat opviel was de omgekeerde manier van denken ten opzichte van wat we in Nederland veelal zien. In Nederland wordt al snel naar de winstgevendheid gekeken terwijl hier de focus veel nadrukkelijker ligt op groeien van marktaandeel door continue te blijven investeren. De potentie staat wat dat betreft hier vooraan en als investeerders in 10 bedrijven investeren hopen ze gewoon dat er een toekomstige google tussen zit. De keerzijde hiervan kan wel zijn dat investeerders de waarde van een bedrijf groter doen lijken dan deze echt is en geeft ook wel een kanttekening bij de waardering van bepaalde bedrijven als je die afzet tegen hun huidige winstgevendheid. Hicham gaf ook aan dat een bedrijf als Philips hier een kleine speler is ten opzichte van de Big Five en hij daarom vooral heel gericht op zoek is naar specifieke oplossingen waar Philips een oplossing voor zoekt. Erg interessant bezoek wat ons een mooi inzicht gaf in hoe gestructureerd hier investeerders aan startups worden gekoppeld.

Na het bezoek aan Plug and Play Tech Center hebben we een laatste stop gemaakt in San Mateo, waar het bedrijf Frame is gevestigd. Frame heeft een oplossing ontwikkeld waarmee zij elke applicatie (Photoshop, CAD, …) in een browser kan laten draaien met een goede performance. Frame is inmiddels een aantal investeringsrondes verder en we zagen bij Plug and Play dat zij al op 25M+ worden gewaardeerd. Des te indrukwekkender om het verhaal te horen van het ontstaan van Frame waarbij in eerste instantie niemand zichzelf een salaris uitkeerde en elke beschikbare dollar in de ontwikkeling van het product werd gestopt. En dat tot op de dag vandaag. Geen sales organisatie, geen duur kantoor en wat we vooral ook voelden nog altijd een prachtige mix tussen bescheidenheid en trots, en vertrouwen en voorzichtigheid. En dat voor iemand die reeds 6 startups achter zich heeft gelaten. Iets om trots op te zijn! Mooi inzicht was ook hoe Frame zich een plek probeert te veroveren in een de competitieve markt van virtualisatie met grote partijen als Citrix, VMware en Microsoft. Door de samenwerking op te zoeken in laats van de directe concurrentie aan te gaan hoopt Frame alle opties richting de toekomst open te houden (van zelsftandig doorgaan tot worden overgenomen door een van deze partijen). Want dat is ook wel wat je continue tussen de regels voelt in Silicon Valley, hoe bouw ik mijn startup zo uit dat een van de grote partijen me wellicht wil kopen. Ook iets wat in Nederland niet altijd zo nadrukkelijk als doel hebben (zonder hier overigens een oordeel over te hebben).

We hebben de dag afgesloten met een diner bij een restaurant met Thaise specialiteiten midden in startup hotspot SoMa waarna een aantal mensen de stad nog zijn ingegaan voor een drankje in een van de lokale bars. Op naar dag 4!

Contact

Meer weten? Neem contact op met
Johan van Wijk

Contact

Pin It on Pinterest

Share This