/* */

Breinwave @ Silicon Valley

inspiratie reis 2017 dag 4

Dag 4

Woensdag alweer, maar wat een gave dag was dit!
Na het ontbijt hebben we ons wandelend door de stad (en wat een energieke stad is het toch) richting het vrij recent gebouwde hoofdkwartier van LinkedIn. Een bedrijf dat geen verdere toelichting betreft lijkt me voor dit publiek. Leuk inzicht was dat bij het bouwen van een nieuw pand je geacht wordt om een deel van de eerste verdieping openbaar te stellen voor de bevolking zodat ze daar naar binnen kunnen lopen, wifi toegang hebben en (flexibel) kunnen werken. En ook hier treffen we zo’n fraaie ruimte aan. Eenmaal ontvangen en binnen geraakt krijgen we een rondleiding door het pand met zijn vele voorzieningen voor haar medewerkers, van een prachtig restaurant tot sport- en welness zal tot een in-house coffee store. Als oud medewerker van Microsoft vielen me grote gelijkenissen op met het pand en de sfeer bij Microsoft Nederland. Leuk om te zien. De rondleiding werd afgesloten met een interessant inkijkje (helaas voor dit blog onder NDA) over de strategie van LinkedIn, vooral als het gaat om de verdere integratie met Microsoft en het monitizen van hun enorme B2B netwerk van rond de 500 miljoen gebruikers rondom het bouwen van diensten rondom sales, marketing, learning, HR en andere potentiele relevante invalshoeken.

Na een heerlijke lunch in het restaurant van LinkedIn hebben we een anderhalf uur even kunnen shoppen en ons een koffie laten inschenken door een robot bij Cafe X. Helder concept, maar missen een aantal van ons dan toch wel een stukje hospitality #lekkerouderwetsissomsookfijn.

Na deze tussenstop stappen we in de bus en vertrekken we richting Helium.
En wat een hip pand, lekker industrieel, loslopende honden dat echt de sfeer van een startup ademt. Helium is idd een startup en heeft gespecialiseerd in Internet of Things en een device heeft ontwikkeld waarmee sensoren van de grote fabrikanten kunnen worden geconnecteerd waarna het de data kan doorsturen naar cloud platformen van bijvoorbeeld AWS, Google of Microsoft (Azure). Helium heeft inmiddels in diverse rondes al tientallen miljoenen aan investeringen opgehaald maar ook haar strategie (en productline) al een aantal malen moeten aanpassen (pivotten zoals ze dat hier noemen) op basis van voortschrijdend inzicht in waar de markt echt behoefte aan heeft. Leuk bedrijf, veel liefde voor technologie maar of ze het ook echt gaan redden vroegen we ons wel af omdat Helium nog wel erg zoekende overkwam als het ging om het uiteindelijke verdienmodel, de groeistrategie en het juiste bijpassende product/dienst combinatie. Maar goed, dit zegt misschien ook wel veel over waar de markt van IoT vandaag de dag nog staat. Veel ideeen, veel trials maar nog geen massale adoptie met een markt met veel partijen waarin het onduidelijk is wie binnen de keten de lead gaat nemen en er een verdienmodel in ontwikkeld. Interessant bezoek daarom om meerdere redenen.

Na Helium zijn we doorgereden naar Brighterion en wat een contrast. Best wel suffe uitstraling van het kantoor, totaal andere sfeer onder de mensen en dit heeft tot in de avond onder de groep nog tot veel gespreksstof geleid. Daar even doorheen gekeken heeft Brighterion echter wel een meer dan interessante propositie omdat zij zich volledig gespecialiseerd hebben op het ontwikkelen van een machine- en artifical intelligence platform waarmee ze voor echt high-kritische omgevingen oplossingen voor ontwikkelen in de vorm van zelflerende algoritmes die bijvoorbeeld fraude helpen detecteren voor financiële instellingen (8 van de top is hun klant, mastercard heeft ze inmiddels overgenomen) maar bijvoorbeeld ook de NSA en de CIA voor terrorismebestrijding. U begrijpt, dit riep best wat ethische en vanuit de groep scherpe vragen op, maar kregen we hierop nauwelijks response van de sprekers. Jammer. Intrigerend bezoek, best wel vreemd contrast tussen de technologie en de uitstraling van het bedrijf, waar dus nog best lang over werd nagepraat.

De dag hebben we afgesloten in één van de veel leuke eettentjes in de wijk Castro waarna een aantal van ons nog The Saloon Bar hebben bezocht. Een must-see als je van echt pure live muziek houdt in een wat shabby, maar o zo leuke ZZ Top achtige setting.

Morgen alweer onze laatste inhoudelijke dag met o.a. Stanford University en de San Jose Sharks op het programma. Time flies!

Contact

Meer weten? Neem contact op met
Johan van Wijk

Contact

Pin It on Pinterest

Share This